Tranedans i Sverige

Afrejse den 31. marts 2023

3 dages busrejse - pris pr. pers. fra 3.795,-

Tranedans i Sverige

Når foråret er på vej, flyver tranerne tilbage til ynglepladserne i det sydlige Sverige ved Hornborggasjön. Stedet er bland Nordeuropas vigtigste fuglesøer og et af de få steder, man kan opleve tusindvis af traner på eén gang. De første traner ankommer i slutningen af marts måned og vi besøger Hornborgasøen i starten af april, hvor vi kan opleve flere tusind traner på én dag. Man behøver slet ikke at være fugleentusiast for at blive imponeret over og fascineret af de store, elegante fugleflokke.

Under opholdet bor vi omkring Skövde, der også er kendt som Arns Rige efter Jan Guillous berømte romaner om tempelridderen Arn Magnusson. Vi besøger selvfølgelig ruinerne af Varnhems kloster og oplever også fæstningsbyen Karlsborg ved Vättern.

Dag 1

Efter opsamling kører vi til Helsingør, hvor færgen venter på at sejle os til Helsingborg. Vi kører op gennem Sverige og undervejs gør vi holdt i Husqvarna, hvor vi besøger fabriksmuseet, der gennem tiden har produceret alt fra symaskiner til motorcykler og våben. Vi tager på en tur tilbage i tiden og får en et indblik i industrihistorien i fabriksbygningerne, der var udformet som flotte palæer og ser motorcykler, symaskiner og komfurer, der kan vække barndommens minder til live igen.

Herfra kører vi til vores hotel og måske er vi heldige at se traner på vejen mod Skövde, hvor vi ankommer til vores hotel og fælles middag.

Dag 2

Efter morgenmaden kører vi gennem det smukke landskab til den storslåede Varnhem kirke og tilhørende klosterruiner. Varnhem og dens klosterkirke ved foden af bjerget ​​Billingen ligger midt i Västergötland og var en gang et spirituelt, politisk, kulturelt og økonomisk center. Klostrets velbevarede omgivelser var det sidste hvilested for fire svenske middelalderkonger samt grundlæggeren af ​​Stockholm, Birger Jarl. Kirken er fra 1100-tallet og dermed næsten tusind år gammel. Historien fornemmer man stadig, især når man spadserer under kirkens romansk-gotiske buer, hvor munkenes bønner og sange engang opfordrede til refleksion. Området spiller en afgørende rolle i den svenske forfatter Jan Guillous trilogi om Tempelridderen Arn Magnusson.

Efter frokost kører vi til Hornborgasjön for at opleve de mange traner. Med en lokalguide hører vi om de store fugle og om morgenen kommer tranerne flyvende fra deres overnatningspladser og tænker kun på at æde. Det er et imponerede syn at se så mange store fugle være samlet på et sted. Traner er næsten altædende. Insekter, snegle, frø, bær, æg, frøer og mus er nogle af de fødeemner, fuglene kan finde i og omkring den lavvandede Hornborjasjön. I første halvdel af 1900-tallet lå der en del spritbrænderier ved søen. Alkoholen blev lavet af kartofler, som blev dyrket på markerne omkring søen, og her kunne fuglene om foråret forsyne sig med de kartofler, som lå tilbage på jorden efter høsten. Hver dag bliver tranerne talt, så man har mulighed for at finde ud af, hvor mange fugle man har set. På enkelte dage kan der være over 25.000.

Efter en fantastisk oplevelse kører vi retur til hotellet – fælles middag.

Dag 3

Efter morgenmaden begynder vi vores hjemtur ned gennem Sverige og vi gør stop i Helsingborg, hvor vi besøger Kärnan, den bastante bygning midt i byen. Med sine 35 meter i højde får vi de flottes udsigt over Øresund. Kärnan blev bygget af den danske konge Erik Menved som bolig for kongen, når han besøgte Helsingborg.

Vi nyder udsigten og herefter tager vi færgen til Helsingør og hermed retur til vores hjembyer.

Husk pas og Svenske kroner

Posted in Busrejser, Kulturejser, Nyheder, Sverige and tagged , , , , , , .