Livø - tidligere anstalt for underlødige

Livø – ’det grønne paradis’

Mandag den 09. september
Pris pr. person fra kr. 985,-

Livø – ’det grønne paradis’

Pris per person 985 kr.

Få steder i Danmark er der så idyllisk som på Livø - "livets ø". Den billedskønne natur med smukke kystskrænter og en af Danmarks fineste egeskov. Men for få årtier siden var Livø alt andet end et paradis. I 1911 overtog De Kellerske Anstalter Livø. Set med nutidens øjne var Livø snarere en djævleø, for sammen med Sprogø i Storebælt udgjorde Livø engang to isolerede fangeøer, der husede hver sin anstalt for "de underlødige", som myndighederne dengang kaldte dem, man mente at de syge, de farlige og de uønskede burde spærres inde på en øde ø.

Øen blev de følgende 50 år anvendt som internat for åndsvage og ofte kriminelle mænd og udgjorde et selvstændigt samfund, der stort set var selvforsynende.

Livet på øen var ikke som i et normalt fængsel. De anbragte kunne gå frit omkring, og det var deres opgave at passe landbruget, skovbruget og mejeriet på øen. Flere forsøgte at flygte over isen til Fur, hvilket oftest havde en uheldig udgang, de blev bare sejlet tilbage til Livø og kom i isolation. På den tid havde Livø 200 beboere, hvoraf halvdelen var under åndssvageforsorgen, mens den anden halvdel var de ansatte og deres familier. Ø-anstalten blev nedlagt i 1961 og efterlod en lille institutions by af smukke bygninger I dag bor der ca. 10 faste beboere på Livø og Naturstyrelsen driver økologisk landbrug på øen fra den gamle avlsgård.

Fra færgelejet er der ca. 700 meters gang til byen. Vi møder vores lokalguide, som vil vise os rundt på øen i et par timer og fortælle om stedets spændende men også uhyggelige historie. Efter lidt tid på egen hånd, tager vi færgen retur til fastlandet med lidt af Danmarkshistorien i bagagen.

Turen egner sig ikke for dårligt gående eller kørestolsbrugere.

Udgivet i Danmark, Endags-ture og tagget , , , , , , , .