Gram slot og Skamlingsbanken

Tirsdag den 14. september Pris pr. person fra kr. 645,-

Gram slot og Skamlingsbanken

Efter opsamling kører vi til Skamlingsbanken, som har været igen en større revitaliseringsplan. Med donationer fra blandt andet A.P. Møller Fonden og Region Syddanmark er området blevet restaureret, og der er anlagt nye stier og fældet træer, så området bliver genskabt, som det så ud i 1843.

Vi besøger det nye besøgscenter, som er bygget ind i banken, da Skamlingsbanken er et fredet område. Besøgscenteret placeres som en hule i det græsklædte kuperede terræn, hvori der skabet en naturlig overgang mellem inde og ude. Det ligner banken som det så ud før, men hvor man fra vandsiden kan kigge ind i centeret gennem store glaspartier. Skamlingsbanken er med sine 113 meter over havet Syd- og Sønderjyllands højeste punkt og et populært udflugtsmål. Det er også et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder - symbolet for talens kraft og retten til at tale sin sag.

Efter fælles frokost kører vi til Gram Slot, som i dag ejes af Sanne og Svend Brodersen. De købte slottet efter Kim Brockenhuus-Schack tilbage i 2007, efter at det havde været i den samme families eje i næsten 350 år. Gram Slot er et af Sønderjyllands prægtigste bygningsmonumenter og et fornemt udtryk for dansk slotsarkitektur. Slottet er opført gennem tre århundreder med start omkring år 1500. De tre fløje, der omkranser slotsgården, udgør med den varme rødbrune farve, de røde tage og hvide gesimser et meget dansk hus. Gram Slot er i dag en unik og meget alsidig virksomhed under stadig udvikling.

Virksomheden består af et moderne, økologisk landbrug og af en kulturinstitution med levende formidling af historie, arkitektur, kultur og natur. Der afholdes en række arrangementer og rundvisninger løbende gennem året.

Efter en dejlig dag kører vi retur til Fyn.

Posted in Danmark, Endags-ture, Nyheder and tagged , , .