Oplevelsestur til Gotland et af de gamle museumshuse

Gotland og Øland

Afrejse den 05. september

6 dages busrejse - pris fra 7.895

Gotland og Øland

Gotland har en enestående historie og vores rejse byder på en smuk natur og lidt af vores Danmarkshistorien, som var en del af den danske konges riger fra Valdemar Atterdag til Christian 4..Det var også her Ingmar Bergmann levede, kunstneren Asger Jorn er begravet og Oluf Palme havde sin sommerbolig. På vores byrundtur i Visby går vi gennem de smalle gyder og stræder, ser vi stokroserne, der pryder de gamle huse og besøger Domkirken Santa Maria. Vi ser Sveriges ældste forsvarstårn Krudttårnet samt den gamle ringmur.

Dag 1
Med tidlig afgang kører vi over Sjælland og Øresundsbroen til Sverige. Herfra kører vi til Kalmar, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen. Efter vi har fundet os til rette på hotellet, går vi en tur rundt i byen med vores rejselederen. Undervejs på byvandringen passerer vi blandt andet de tre nabohuse fra 1600-tallet med kælenavnet "Tripp, trapp, trull", det ikoniske gamle vandtårn og Stortorvet med Kalmars domkirke og rådhuset. Om aftenen spiser vi en hyggelig velkomstmiddag på hotellet.

Dag 2
Efter morgenmaden forlader vi hotellet og kører til Sveriges næststørste ø, Øland. Vi kører over den seks kilometer lange bro, der forbinder øen med fastlandet. På østkysten passerer vi flere gamle, spændende byer og ikke mindst et stort antal stubmøller. Vi besøger byen Borgholm, der er nabo til Solliden – den svenske kongefamilies sommerslot.

Først på eftermiddagen kører vi med passende pauser til Oskarshamn, hvorfra vi sejler til Visby på Gotland. Vi nyder middag om bord på færgen og ved ankomsten kører vi direkte til vores hotel, hvor vi indkvarteres.

Dag 3
Efter morgenmaden tager vi på en byvandring i den velbevarede Hansestad, der er beskyttet af sin høje ringmur med de 30 tårne. Her oplever vi de gamle købmandsgårde og ser nærmere på ruinerne fra Nordens mægtigste borge og kirker. Gader, der bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen vidner om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken.

Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen.” I byen findes der mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus.

Efter et par timer rundt i de hyggelig stræderne og et kig i kirkeruiner besøger vi kongens spiritusfabrik fra 1770. Her opleves Gotlands spændende historie, gravenes udvikling fra stenalder til vikingetid samt vikingernes sølv- og guldskatte. Dagens oplevelser slutter med et besøg på Högklint med en fantastisk udsigt til det smukke Schweizerhus, Fridhem og Visby.

Dag 4
På dagens udflugt kører vi mod den nordlige del af Gotland, det største rauke-område. Vi tager færgen over det smalle sund til Fårø, hvor vi gør et kort ophold ved Fårø Kirke, hvor filminstruktøren Ingmar Bergmann ligger begravet. Herefter oplever vi det smukke landskab, ser et af Sveriges mest charmerende små fiskerlejer og oplever de særprægede fritstående klipperformationer, rauker, som Gotland og Öland er kendt for. Efter rundturen på Fårö tager vi færgen tilbage og kører til vores hotel, hvor bliver tid til afslapning.

Dag 5
Udflugten i dag går sydpå og vi besøger landsbyen Grötlingbo, hvor vi først ser den gamle og charmerende Kirke, hvor Asger Jorn ligger begravet. Herefter tager vi tilbage til middelalderen på Kattlunds gård, der er en af Nordens bedst bevarede gårde med rødder tilbage til 1200-tallet. Vi ser bl.a. urtehaven og frugtplantagen med lokale æblesorter inden vi kan glæde os til at smage på Gotlands berømte specialitet: Gotlandspandekager.

Fra Grötlingbo fortsætter vi gennem det gotlandske sletteland ”Alvaret” mod øens sydspids. Her findes stenmuseet, hvor Chr. 4. hentede sandsten til sine slotte. Turen fortsætter nordpå langs vestkysten ad nogle spændende kystveje til stedet, hvor Valdemar Atterdag gik i land den 22. juli 1361 og brandbeskattede Visby. Her får vi en flot udsigt til Karlsøerne, hvorefter vi fortsætter til færgen som afgår fra Visby sidst på eftermiddagen. Vi nyder overfarten og ankommer til Oskarshammn først på aftenen. Herfra kører vi direkte til vores hotel i Kalmar, hvor vi får sen middag.

Dag 6
Formiddagen bruges til en tur på egen hånd i hyggelige Kalmar. Måske frister de mange butikker i området? Eller et besøg på Kalmars smukt bevarede renæssanceslot. Sidst på formiddagen forlader vi Kalmar og kører langs kysten.

Undervejs stopper vi i Karlskrona, den største by i Blekinge. Karlskrona byder på historisk arkitektur, og blev grundlagt i 1680 af Karl 11, som blev hovedbase for den svenske flåde.
Sverige var dengang en stormagt med interesser langt ind i Østersøen. Blandt ærkefjenderne var Rusland og Danmark. I 1658 erobrede den svenske konge Karl X Blekinge fra Danmark, og Karl XI ønskede at holde på den nyerhvervede landsdel.

Midt om eftermiddagen begynder vores hjemtur og efter turen over Øresundsbroen, er vi tilbage ril vores hjembyer først på aftenen.

OBS – ved bestilling – husk fødselsdato

Udgivet i Busrejser, Kulturejser, Sverige og tagget , , , , , , , .