Göta kanalen og den svenske skærgård

Afrejse den 16. september 4 dages busrejse - pris pr. pers. fra 4.795,-

Göta kanalen og den svenske skærgård

Oplev en uforglemmelig sejltur på Göta kanalen, og rejsen kombineres med Sverige største ingeniørbedrift med naturen i skærgården. For mange hundrede år siden drømte man om at kunne sejle på tværs af Sverige og det var den danske Øresundstold, der gav svenskerne ideen til at grave og sprænge sig gennem landet. Dette blev en realitet i 1832. Selvom kanalen har mistet sin økonomiske betydning, kan vi i dag glæde os over den fantastiske og meget smukke sejltur gennem landskabet, som tusindvis af arbejdsmænd og millioner af arbejdstimer muliggjorde dette store projekt. Vores tur gennem Sverige byder på storslået natur og den imponerende svenske skærgård og slutter i Malmø, som er centrum for både kunst, kultur og kendt for sin gamle bydel med de charmerende huse og krogede gader.

Dag 1

Der er tidlig afgang med bus og herfra kører vi over Sjælland til Sverige. Vi kører op gennem det smukke Sverige langs vestkysten. Med passende pauser undervejs når vi frem til kraftværket og de imponerende sluser ved Trollhättan. Her ser vi det store vandfald og sluseanlægget, hvor skibene hæves eller sænkes i fire sluser i alt 32 meter på vejen gennem elven. Herfra kører vi de få km til byen Skövde, hvor vi indkvarteres på det centralt beliggende hotel. Efter indkvartering vil der blive lidt tid til afslapning, inden vi spiser fælles middag.

Dag 2

Vi starter dagen med en rundtur i vores værtsby, som har et meget hyggeligt centrum med gamle træhuse. Her findes mange gode indkøbsmuligheder, ikke mindst i den tidligere porcelænsfabrik Rörstrand. Efter frokost på egen hånd kører vi ud til halvøen, der går ud til Vänern. Her på spidsen af øen ligger Läckö Slot, som er en af Sverige mest besøgte attraktioner. Slottet har sine rødder helt tilbage til omkring år 1300, hvor biskoppen af Skara – med følge – kunne trække sig tilbage i ufredstider. Efter en rundtur på slottet, som har en fantastisk udsigt over Vänern, fortsætter vores tur til det lille fiskerleje Spiken, som besøges på vejen tilbage til vores hotel.

Dag 3

Göta-kanalen er et af Sverige største bygningsarbejder og den forbinder de to store søer Vänern og Vätteren. Den 190,50 km lange strækning blevet bygget på 22 år af 58.000 arbejdere – de fleste soldater, som gravede 87 km kanal og byggede 58 sluser for at fuldføre en gammel svensk drøm om en vandvej gennem Sverige. En drøm, der går tilbage til den tid, hvor Skåne var en del af Danmark og danskerne kontrollerede Øresund og opkrævede høj told. Vi kører til Töreboda, hvor vi går om bord på båden og sejler til Karlsborg. Sejlturen er uden tvivl rejsens højdepunkt, en oplevelse man ikke glemmer foreløbig. Stille glider båden gennem tyste skove samt gennem så smalle kanaler, at man næsten kan klappe hestene på engen. Vi sejler over åbent vand og gennem en af turens to sluser. Undervejs på denne fantastiske oplevelse spiser vi en let frokost om bord, og vi er fremme ved Karlsborg midt på eftermiddagen. Vi gør et kort ophold i byen, som var tænkt som Sverige reserve-hovedstad. Et centralt forsvar var en stor del af ideen med at bygge Göta-kanalen og derfor byggede man også en fæstning for at kunne forsvare sig mod fjenden, og i tilfælde af krig skulle kongehuset flyttes hertil fra Stockholm. Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til Skövde til vores hotel.

Dag 4

Efter morgenmaden forlader vi vores hotel og kører ned langs den svenske kyst og ser den svenske skærgård. Omkring frokost når vi til Skånes største by Malmø, der blev grundlagt i 1275 og var i flere hundrede år Danmarks næststørste by. Efter en kort rundtur i byen, hvor vi ser den 190 m høje Turning Torso med sin unikke kombination af skulptur og bygning, stopper vi ved den gamle bydel, Gamla Staden, hvor der bliver mulighed for en tur i de gamle, krogede gader med sine mange charmerende huse. Med passende pauser undervejs kører vi retur til Fyn med ankomst først på aftenen.

Posted in Busrejser, Inspiration, Kulturejser, Sverige and tagged , , , .