Bag om Børsen og vor Frelser kirke

Tirsdag den 30. maj

Pris fra 895 kr. - 1.095 kr.

Bag om Børsen og vor Frelser kirke

Velkommen til en unik oplevelse når vi besøger København. I forbindelse med ’Matadorerne’ har vi fået et glimt af den smukke og historiske bygning ’Børsen’ indefra. Vi har været så heldige, at få lov til at komme på besøg på Børsen, som stod færdig med spir i 1625 og dermed er et af de ældste huse i København.

Idéen var, at Christian IV ville sætte gang i Københavns handel, og dermed skulle bygningen kunne huse to gange 20 boder, da den åbnede. På det tidspunkt var Børsen omkranset af vand på tre sider, så skibe kunne sejle direkte op og læsse varer af, og de fineste varer var at købe i bygningen, hvor der var adgang ad rampen mod Københavns Slot - bagved var broen til det nybyggede Christianshavn. Tårnet blev bygget af kongens fyrværkerimester og dragerne var i stand til at spy ild under kongens store fester.

Den første storhedstid svandt, og der kom nyere og større pakhuse ved havnen. Børsgade blev fyldt op, og børsen blev brugt til lidt af hvert, indtil det atter kom til at handle om penge. Nationalbanken havde sit første sæde i en sidebygning, der senere er revet ned. I 1855 blev den udtjente bygning købt af Grosserersocietetet og indrettet som aktiebørs. I den forbindelse blev den også forsynet med røde mursten, fordi man i datiden mente, at det "hørte sig til" på en Christian IV bygning.

I bygningen kan man bl.a. se finansfyrsten CF Tietgens gamle kontor. En af Københavns første telegrafer blev også installeret her.

Børsens spir er i et sæt med Københavns andre "Snurrige tårne" - Vor Frelsers Kirktårn, som vi også skal besøge.

Ved ankomsten til København, kører vi til Vor Frelsers Kirke. Her skal vi opleve tårnet, der siden sin indvielse i 1752, har været yderst populært at gå op af de 400 trin, op til toppen, hvor Frelsermanden på sin globus skuer sejrsikkert ud over Dronningens København.

Vor Frelsers Kirkes ikoniske tårn rummer kirkens seks store klokker, som indgår i kirkens fantastiske klokkespil med hele 48 klokker - et klokkespil, som har en helt speciel betydning for Christianshavn.

På de sidste 150 udvendige trappetrin vil vi - så langt øjet rækker - opleve byens bedste udsigt over København fra 86 meters højde.

Efter et besøg i højderne kører vi til Børsen, hvor vores rundvisere står klar til at vise os rundt i de historiske lokaler, mens vi nyder et glas vin eller øl.

Dagens fantastiske oplevelser er slut og vi kører tilbage til Fyn, mens vi undervejs nyder en dejlig sandwich i bussen.

Posted in Danmark, Endags-ture and tagged , , .