Lyø – øhavsperle

Tirsdag den 20. august
Pris pr. person fra kr. 845,-

Lyø – øhavsperle

Lyø er absolut et besøg værd, og ligger kun syv km sydvest for Faaborg. Lyø har et meget varieret landskab, fladt mod vest og bakket mod øst med to frodige tunneldale og med flotte udsigtssteder inde midt fra øen. Den smukke og unikke landsby midt på øen er bevaringsværdig med flere fredede bygninger og gadekær.

Efter opsamling kører vi til Faaborg, hvorfra vi sejler den smukke tur til Lyø fra Fåborg forbi Avernakø. Når man går i land på den fredfyldte ø, kan det være vanskeligt at forestille sig, at der her den 6. maj 1223 udspandt sig en af Danmarkshistoriens vigtigste begivenheder!

På havnen bliver vi mødt af vores guide, som først tager os rundt på øen til fods og herefter kører vi rundt på øen i traktorvogn. Lyø er ikke særlig stor – faktisk kun et areal på ca. 6 km2. Så øen kan måske virke lille - men har alligevel knap 90 fastboende. Og den lille ø i det Sydfynske Øhav har masser at byde på.

Vi ser nogle af de mange bindingsværkshuse, som ligger tæt sammen, og danner et enestående landsbymiljø. Kirkegården, der er cirkelformet, omkranser kirken, der er opført i 1645. Her har man som et lille kuriosum bibeholdt den gamle tradition med, at herrerne sidder til venstre og damerne til højre i forhold til alteret. Forsynder en turist eller en konfirmand sig mod denne regel, så bliver der dog bare smilet overbærende. En anden gammel tradition er, at de enkelte familier har deres egne personlige puder liggende klar på bænkene. Klokkestenen på Lyø er et flere tusinde år gammelt dyssekammer, der giver klare toner fra sig, når man slår på den. Badestrandene er gode, og for lystfiskere er der fine muligheder for fangst. På nordsiden ligger Lyø lystbådehavn med 100 pladser. Der er levende hegn af pil og poppel, et rigt fugle- og dyreliv på øen, hvor bl.a. ande-, vadefugle og terner yngler.

Efter fælles frokost på øen, er der mulighed for selv at gå rundt indtil vi tager færgen retur til Faaborg. Når vi tager færgen tilbage til Fyn, er vi forvissede om at såvel mave som sind har fået en god oplevelse af ø atmosfære.

OBS! Turen egner sig ikke for dårligt gående.

Udgivet i Danmark, Endags-ture.